Prihlášky na Akademický Prešov sa prijímajú do 23. apríla

05.04.2010 Prešov

Prešov 5. apríla (TASR) – Súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska \"Akademický Prešov\" (AP) sa tento rok bude konať od 1. do 5. mája.
Študenti budú prezentovať svoju tvorbu a talent v kategóriách pôvodná literárna tvorba, prednes poézie a prózy a študentské divadlá. V zmysle pravidiel musia záujemcovia svoje práce, texty a prihlášky zaslať na adresu organizátora najneskôr do 23. apríla.
Vyhlasovateľmi 44. ročníka súťaže sú Ministerstvo školstva SR, Ministerstvo kultúry SR, Inštitút estetiky, vied o umení a kulturológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (FF PU) a Občianske združenie Akademický Prešov.
Rukopisy súťažných príspevkov v kategórii literárna tvorba je potrebné doručiť v troch exemplároch, prípadne zaslať elektronickou poštou organizačnému štábu AP, ktorý sídli na FF PU v Prešove. Ten prijíma ucelene texty, prípadne úryvky z doposiaľ nepublikovaných prác bez tematického a žánrového obmedzenia, výhradne v slovenskom jazyku.
Podobné pravidlá pre zaslanie textov platia aj v kategórii prednes. Čo sa týka prózy, dĺžka by mala byť okolo siedmich minút a pri poézii približne päť minút. Recitátor musí počas súťaže prednášať text spamäti.
V kategórii študentské divadlá súťažia súbory, v ktorých majú minimálne dvojtretinové zastúpenie poslucháči slovenských vysokých škôl.
Diváci budú môcť výkony vysokoškolákov počas piatich dní sledovať v priestoroch areálu Prešovskej univerzity, v Divadle Alexandra Duchnoviča a Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Súčasťou programu budú aj odborné semináre, individuálne rozbory a tvorivé dielne.
Riaditeľ festivalu Karol Horák pre TASR uviedol, že špecifikom a tematickým zameraním tohto ročníka AP je divadlo v exteriéri.
\"Podobne ako v minulom roku sa mnohé predstavenia a sprievodné podujatia uskutočnia pod holým nebom. Naším cieľom je prezentovať umenie a talent vysokoškolákov aj mimo kultúrnych stánkov a akademickej pôdy. Chceme sa dostať bližšie k divákovi a v neposlednom rade oživiť centrum a jeho okolie, \" povedal Horák.
Počas prehliadky by podľa Horáka malo vystúpiť približne 20 divadelných súborov. Okrem slovenských zástupcov očakávajú aj hostí z Poľska, Českej republiky a Srbska. Neodmysliteľnou súčasťou AP sú aj tradičné festivalové výpredaje, ktoré sa budú konať vždy vo večerných hodinách.
 

Vyberte región